Відкритий лист Українського науково-освітнього ІТ-товариства

Відкритий лист Українського науково-освітнього ІТ-товариства

Впродовж минулих тижнів Українське науково-освітне ІТ-товариство продовжувало роботу щодо надання інформації міжнародній академічній спільноті про хід війни, необхідну спонсорську допомогу, підтримку колег, які виїхали за межі України тощо. Ми намагалися разом блокувати інформаційні та грантові ресурси для російської наукової спільноти.

Зокрема, Відкритий лист стосовно блокування фінансування наукових досліджень та академічних обмінів Росії та виключення її установ з міжнародного ком’юніті підписало понад 9000 вчених. Серед них відомі дослідники з усього світу, три лауреати Нобелівської премії та авторка найпопулярнішого онлайн-курсу “Learning How to Learn” Барбара Оаклі.

Перелік підписантів.

За цей час лист поширено в усіх українських медіа, включаючи згадки під час Єдиного телемарафону, The Guardian, NatureTimes Higher Education.

Результати: 208 установ публічно висловили свої позиції щодо війни в Україні, Великобританія, Польща, Словаччина, Естонія та інші повністю зупинили співпрацю з росією, індексацію російських видань зупинено в базі Web of Science.

Найбільші провайдери онлайн-освіти Coursera та eDX припинили співпрацю з Росією, а Україні надано безкоштовний доступ до курсів, відкрито можливість підключення українських зво до програм Coursera for Campus та edX Online Campus безкоштовно.