Звернення ГО УНІТ щодо експерименту з ЄДКІ аспірантів

Звернення ГО УНІТ щодо експерименту з ЄДКІ аспірантів

Громадська організація «Українське науково-освітнє ІТ товариство» (ГО «УНІТ») є офіційним громадським об’єднанням понад 450 фахівців з понад 55 навчальних закладів і організацій всіх регіонів України, а також фахівців-експертів ІТ-індустрії.
ГО «УНІТ» звернулась до:

  • Кабінету Міністрів України,
  • Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій,
  • Міністерства освіти і науки України

стосовно фахової думки членів організації щодо атестації здобувачів ступеня доктора філософії, відповідно до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проєкту з питань атестації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту» та «Порядку проведення експериментального проєкту з питань атестації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту» (ЄДКІ), які винесені МОН України на громадське обговорення з 24 квітня 2024 року до 09 травня 2024 року (https://mon.gov.ua/ua/news/mon-proponuye-dlya-gromadskogo-obgovorennya-proyekt-postanovi-kmu-pro-realizaciyu-eksperimentalnogo-proektu-z-pitan-atestaciyi-osib-yaki-zdobuvayut-stupin-doktora-filosofiyi-u-formi-yedinogo-derzhavnogo-kvalifikacijnogo-ispitu).

************************************************************************************************************

Кабінету Міністрів України

Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Міністерству освіти і науки України

ЗВЕРНЕННЯ

Звертаємось до Вас від імені Громадської організації «Українське науково- освітнє ІТ товариство» (ГО «УНІТ») стосовно нашої фахової думки щодо питань атестації здобувачів ступеня доктора філософії. ГО «УНІТ» є офіційним громадським об’єднанням понад 450 фахівців з понад 55 навчальних закладів і організацій всіх регіонів України, а також фахівців-експертів ІТ-індустрії, з професійними об’єднаннями яких («ІТ Асоціація України», «Харківський ІТ-Кластер» та ін.) ми плідно співпрацюємо.

У результаті детального вивчення проєктів: постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту з питань атестації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту» та «Порядку проведення експериментального проекту з питань атестації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту» (ЄДКІ), що опубліковані на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України (https://mon.gov.ua/ua/tag/gromadske-obgovorennya) та знаходяться на громадському обговоренні з 24 квітня 2024 року до 09 травня 2024 року, вважаємо за необхідне висвітлити експертну думку ГО «УНІТ» щодо змісту цих документів, а також надати свої зауваження та пропозиції.

Ідея поступового підвищення вимог до рівня підготовки докторів філософії в Україні може бути слушною. Разом з тим, аналіз досвіду підготовки науковців у ЗВО провідних країн (ЄС, США, Велика Британія тощо) свідчить, що подібних аналогів державної атестації, як ЄДКІ з національної та іноземних мов або інших форм проміжної атестації, крім традиційної звітності в рамках виконання освітньо-наукової програми, у світі фактично не існує. Чинні стандарти вищої освіти України рівня доктора філософії також зараз такої форми проміжної атестації  не передбачають (це перевірено  для спеціальностей 121-126 галузі знань 12 – інформаційні технології). Тому з огляду на складну ситуацію військового стану в Україні, вітчизняну та європейську нормативно-правову базу, принципи автономності ЗВО, а також поточну ситуацію в освітній сфері, маємо зазначити такі очевидні вади та застереження стосовно проведення подібного експерименту:

1. Освітні компоненти з вивчення української та іноземних мов не є обов’язковими в аспірантурі (на відміну від бакалаврату та/або магістратури) відповідно до вищезазначених стандартів, тому перевірка знань з цих предметів після другого курсу не є логічною. З іншого боку, директивне введення таких дисциплін (лише заради складання ЄДКІ) у варіативну частину буде явним порушенням академічної свободи ЗВО, що декларується Законом України «Про вищу освіту», а також відповідного стандарту вищої освіти за третім (освітньо-науковим) рівнем.

2. Абсолютна більшість сьогоднішніх аспірантів вже складали ЗНО/НМТ з української мови, вступаючи на попередню бакалаврську програму. Також досить багато з абітурієнтів (особливо – вступники на спеціальності 12-ї галузі) обирали іноземну мову як додатковий предмет ЗНО/НМТ. Далі, вступаючи на магістерську програму, абітурієнти обов’язково складали ЄВІ саме з іноземної мови. Такий іспит з цього року передбачений для допуску до вступних іспитів до аспірантури.

3. Деякі аспіранти та аспірантки під час бойових дій вимушені перебувати за межами України. Під час вступу до аспірантури, наприклад, минулого 2023 року це не заборонялося правилами. Тепер, якщо правила фактично зміняться після введення ЄДКІ, незрозуміло, як будуть дотримано права таких здобувачів. Зовсім не виключено поява судових позовів від аспірантів контрактної форми з приводу змін умов контрактів.

4. Суто з правничої точки зору, враховуючи, що закон не має зворотної сили, незрозуміло, чи законно взагалі запроваджувати ЄДКІ без відповідних змін стандартів вищої освіти рівня PhD та відповідних освітньо-наукових програм для аспірантів, що суперечить принципам та засадам акредитації освітніх програм, принципам прозорості, транспарентності та відкритості.

5. Проведення ЄДКІ буде вимагати певного державного фінансування і додаткових витрат часу. В умовах війни, на наше переконання, цим видаткам можна знайти краще застосування, а для досягнення цілей, задекларованих у проєкті з експериментальним ЄДКІ, є альтернативні шляхи, що пропонуються далі.

Отже, з урахуванням зазначених аргументів, вважаємо проведення експерименту з ЄДКІ для 2-го курсу аспірантури недоцільним. Замість цього пропонуємо розробити і впровадити альтернативні, прозорі і більш ефективні заходи з підвищення вимог до щорічної атестації аспірантів та результативності їх  навчання і досліджень безпосередньо у ЗВО. Це можуть бути такі загальновизнані та об’єктивні критерії та форми оцінювання успішності:

1. Певна обов’язкова кількість публікацій здобувача (фахових, індексованих, тези конференцій тощо) за темою дисертаційного дослідження, які можуть вноситись до ЄДЕБО за своїм цифровим ідентифікатором DOI, для переведення аспіранта на наступний курс навчання.

2. Кількість отриманих патентів та/або авторських свідоцтв за темою дисертаційного дослідження.

3. Обов’язкова участь у виконанні конкретних науково-дослідних проєктів (держбюджетних, господарчих, ініціативних, перш за все, оборонної тематики), де дослідження аспірантів мають бути безпосередньою складовою частиною.

4. Публічний захист результатів досліджень на міжкафедральних семінарах в ЗВО.

На наше переконання саме такі заходи є абсолютно прозорими, досить легко і незалежно контролюються, не суперечать чинній нормативно-правовій базі, а головне – не вимагають додаткового державного фінансування і підвищують результативність роботи аспірантів. З іншого боку, виконання таких критеріїв є додатковою об’єктивною підставою для прийняття рішення щодо проміжної атестації та можливості/неможливості продовження подальшого навчання в аспірантурі.

З повагою,

Президент ГО «УНІТ», Дмитро ЧУМАЧЕНКО

Виконавчий директор, Андрій КОПП