Особливості організації занять в аудиторіях під час пандемії

Особливості організації занять в аудиторіях під час пандемії

Ситуація з якою зіткнувся весь світ змінила наше повсякденне життя та внесла значні зміни в роботу університетів. Нам, як людям, що присвятили своє життя роботі з  іншими людьми, у ці часи, напевно, більше за все не вистачає  саме живого спілкування. Викладач в аудиторії має постійний контакт зі студентами, те чим поки що не може похвалитися жоден дистанційний засіб. Університет як величезний театр, вимагає свого «глядача», створюючи неповторну атмосферу руху, обміну знаннями, думками, ідеями; вимагає постійної взаємодії студентів зі студентами і студентів з викладачами.

Адаптуючись до нових умов, університет змінює традиційні підходи до навчання. Напевно, щось залишиться з нами назавжди, про інше, слідуючи нашій природі, ми забудемо при першій можливості, але наразі – питання організації навчального процесу є питанням виживання.  У цьому контексті, пропоную Вам короткий огляд підходів, які викристовуються в університеті Оксфорд Брукс, де я другий рік проводжу дослідження та викладаю.

Особливістю англійського університету, як власне і всієї англійської культури є база правил, які кожен, хто живе на цій землі має невпинно виконувати. Отже будь-яка активність починається з перевірки правил, якщо їх немає, як у випадку з COVID-19, їх необхідно розробити. Так, для кожної активності в умовах замішаного навчання –  робота в аудиторіях, спілкування за студентами, маршрути пересування в корпусах, дії у випадку захворювання та ін., адміністрацією разом з викладачами розроблено низку протоколів. Університет підготував відповіді на поширені запитання для співробітників. Існує багато корисної інформації щодо поширених питань що робити, якщо студент повідомляє, що він отримав позитивний результат. Відповідно, є відповіді на поширені запитання для студентів, які самоізолюються щодо того, що їм потрібно робити. Всі студенти на самоізоляції, постійно підтримуються командою контактних осіб.

Університет забезпечує викладацький склад і студентів вологими серветками та дезинфікуючими засобами, заохочуючи їх  постійно користуватися при вході до аудиторій.

Основні моменти щодо організації занять в аудиторіях

• Час початку навчальних занять за графіком змінено щоб забезпечити розподілення часу на прибирання приміщень та зменшення руху в коридорах.

• Педагогічний персонал повинен бути в кімнаті за 5 хвилин до початку свого заняття, щоб першим дістатися до свого викладацького місця.

• Викладач має закінчити заняття за 10 хвилин до закінчення розкладу кожного навчального заходу, щоб дати час для очищення кімнати та забезпечити порожню кімнату, готову до наступного викладача, який повинен зайти та підготуватися. Цієї політики повинен неухильно дотримуватися весь персонал, оскільки вона є важливою в умовах сучасного клімату Ковід.

• Педагогічний персонал не повинен користуватися приміщенням, якщо це не встановлено графіком навчання.

• Двері для навчальних кімнат слід залишати відкритими постійно (крім протипожежних дверей), і настійно рекомендується відкривати вікна, щоб забезпечити хорошу вентиляцію.

• Їсти та пити категорично заборонено в навчальних кабінетах, якщо немає медичних потреб. Дозволена пляшка води.

• Меблі в кімнатах розташовані таким чином, щоб створити належну дистанцію між студентами, і за жодних обставин їх не слід переставляти.

• Прибиральні станції розташовані поблизу кожної кімнати, щоб співробітники та студенти могли прибирати свій стіл / робочу зону до і після навчання для власного благополуччя. Протягом ночі в аудиторіях проводиться глибоке прибирання. Точки дотику з великим трафіком, такі як дверні ручки, регулярно прибираються протягом дня.

• Студентам потрібно заповнити кімнату, підійшовши до найудаленішого, максимально вільного місця, щоб мінімізувати близьке проходження студентів один до одного. Звільнення кімнати починається з місця, що знаходиться найближче до дверей.

• Місця для занять у навчальних кабінетах позначені зеленою галочкою. Студентів просять прибути вчасно і негайно увійти до кімнати, коли вони прибудуть, щоб уникнути черг у коридорах.

• Студентам потрібно реєструватися за допомогою Test & Trace на кожному навчальному занятті (QR-код (або короткої URL-адреси) та їх мобільного пристрою). QR-коди закріплені на соціально віддалених робочих місцях / столах / лабораторних приладах у кожній навчальній кімнаті.

Отже, університет має чіткі процеси (деякі все ще розробляються), але вони працюють, і що важливо – вони постійно повторюються у вигляді повідомлень для студентів і викладачів щодо використання QR-кодів, заповнення кімнат ззаду, прибирання та обробки викладання вчасно (на 10 хвилин раніше, ніж зазвичай).

Крім цього розроблено веб-сайт забезпечення якості кожного факультету, який містить всю документацію про зміни, пов’язані з COVID для університетських програм, що є дуже зручним у порівнянні з повідомленнями, отриманими через електронну пошту.

Можливо, Ви маєте власні ідеї або перевірені практики, що можуть допомогти нашим університетам адаптуватися до поточної ситуації та мати змогу якнайкраще доставляти навчальний і науковий контент, будемо дуже вдячні почути Ваші думки.

З повагою,

Інна Скарга-Бандурова.